Sunday, March 28, 2010

güveçte kuru fasülye


Geçen yaz Samsun yolculuğumuz dönüşü molalarımızdan birini leblebi almak için Çorum'da verince uzun zamandır almak istediğim güveci(sırsız) görünce çok mutlu oldum:) Ancak o kadar uzun zamandır istememe rağmen güveci denemek şimdiye kısmetmiş:) İşte size güveçte kurufasülye tarifimiz:) Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler
  • 1/2 kg kurufasülye
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak (isteğe göre)
  • 250 gr et (ben daha önceden pişirilmiş dana eti kullandım)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ
Yapılışı
Bir gün önceden kurufasülyelerimizi soğuk su ile ıslatıyoruz. Ertesi gün kurufasüleyeleri yıkayıp yumuşayana kadar haşlıyoruz. Diğer taraftan güvecimize yağı alıp yemeklik doğradığımız soğanları ve sarımsakları kavuralım. İyice kavrulduktan sonra etlerimizi ve salçamızı da ekleyip bir iki dakika kavuruyoruz. Haşlanmış fasülyeleri de ekleyerek bi müddet daha kavurup üzerine kaynar suyumuzu ekliyoruz. Yemeğimiz bir kaç taşım kaynadıktan sonra güvecimizin ağzını güzel bir şekilde kapatıp 200 derecede suyunu biraz çekene kadar pişirelim. Afiyet olsun..
Not: Ben etleri pişmiş olarak kullandım. Siz çiğ olarak ya da et yerine pastırma kullanarak da yapabilirsiniz.

Monday, March 22, 2010

portakal soslu kereviz

Geçen pazarki soframızın ikinci zeytinyağlı tarifi olan portakal soslu kereviz ile karşınızdayız:D Aslen artık arşiv olarak kullandığım eski blogumda bulunan tarifi 17 kasım 2006 da yayınladığım haliyle aynen aktaracağım:) Şimdiden afiyet olsun..
Not: Malzemler ve tarif aynen geçerli olmakla birlikte yukarıda resmini gördüğünüz hali aşağıdaki tariften farklı olarak arpacık soğan ve küp küp doğranmış havuçla birlikte kavrulduktan sonra yine küp küp doğranmış olan kereviz eklenerek yapılmıştır.

Arşivden alıntı:
Bu akşam eşimin arkadaşları gelecekti. Ben de hem akşam yemeği için hem de çayın yanına salata niyetine portakal soslu kereviz yapayım dedim. Portakal ayrı bir tat veriyor. Hem akşam yemeğinde zeytin yağlı olarak hemde ikindi çaylarına salata olarak tavsiye ederim...

Malzemeler

5 tane orta boy kereviz
2 tane orta boy havuç
2 tane orta boy soğan
1 çay bardağı sızma zeytinyağı (tercihen başka bir sıvı yağda olabilir)
1 tane büyük boy portakalın suyu
1 yemek kaşığı şeker
limon, tuz


Yapılışı

Kerevizleri soyup halka halka ya da yarım halka şeklinde doğruyalım. Limonlu suyun içinde bekletelim. Soğanları piyaz doğrayıp tencerenin dibine serelim. Havuçları soyup halka halka doğrayıp soğanların üstüne yayalım. En üste de kerevizleri koyup. Tuzunu, şekerini, portakal suyunu, zeytinyağını koyalım. Kısık ayarda hiç su eklemeden kendi halinde pişirelim. Piştikten sonra düz bir tabağa çevirelim. Afiyet olsun

Thursday, March 18, 2010

barbunya pilaki

Pazar günü konuklarımız için hazırladığım zeytinyağlılardan biri de barbunya pilakiydi. En temel tariflerden biri de olsa mutfakta acemi olanlara yardımı olacağını ümit ederek yayınlamak istedim. İşte tarfimiz:
Malzemeler
  • 1 kg dondurulmuş ya da taze barbunya
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet büyük soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığ toz şeker
  • zeytinyağı ya da sıvıyağ, tuz

Yapılışı

Ayıklanmış olan barbunyalar bir tencereye alınarak üzerlerine kaynar su ilave edilerek; eski tabirle kara suları çıkıncaya kadar kaynatılır. (ben bunun yerine 2-3 kez kaynar suyu değiştirerek ocağa koymadan yapıyorum) Başka bir tencereye bir miktar zeytin yağı ya da sıvıyağ alınarak yemeklik doğranmş soğan, dövülmüş sarımsak ve halka halka doğranmış havuç eklenerek kavurulur. Salça eklenerek biraz daha kavurulduktan sonra barbunyalar da eklenir. Üzerine kaynar su, tuz ve şekeri de ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişdikten sonra servis kabına alınarak üzerine ince kıyılmış maydanoz ilavesiyle servis edilir. Afiyet olsun:D

Wednesday, March 17, 2010

pazar akşamı konukları..

Bu aralar eşimle birlikte uzun zamandır davet etmek istememize rağmen bir türlü fırsat bulup da davet edemediğimiz arkadaşlarımız arka arkaya evimizi bereketlendirdi:) Bu sofrada geçen pazar günü eşimin dc den ev arkadaşları ve aileleri içindi:) Uzun zaman üstüne çok hoş bir buluşma oldu:) Güzel bi muhabbet eşliğinde dostlarla hoş bi akşam geçirdik:)
Tariflerini yakın zamanda ekleyecek olduğum tatlardan oluşan menümüze gelecek olursak:
  • Kremalı tavuk çorbası
  • Kaşarlı biftek
  • Bademli pilav
  • Barbunya pilaki
  • Portakal soslu kereviz
  • Kırmızı biber salatası
  • Mevsim salata

Saturday, March 6, 2010

iyi ki doğdun nurten..


Bugün biricik ahretliğim:) nurticiğimin doğum günüydü:) İşte bu yüzden ayda bir yaptığımız arkadaş toplantımızı özellikle bugüne getirdik:) Zaten Nurticime uzun zamandır özel bir pasta yapmak istesem de; bir türlü fırsat bulamamıştım. Gün bu gündür halledelim şu pasta işini derken son günde üzerinize afiyet şifayı kapınca pastamız maalesef halsizliğim nedeniyle kafamda tasarladığımın yanından bile geçemedi:( Ama nurticim saolsun çok beğendi ve beni çok mutlu etti:) Pastamız (hazır) sade pandispanya ile muzlu olarak hazırlandı. Bol pastalı günler:) ve sevgiler..
not: Aynı zamanda sevgililer günü teması içinde uygun olabileceğini düşündüm;)