Friday, January 27, 2012

hasan pasa koftesi

Karlarin Turkiye nin dort bi tarafini kapladigi, bizi de ah keske orada olsaydik diye inlettigi ama bi taraftan da buradaki bahar havasinin da tadini cikardigimiz bir Houston sabahindan herkese Merhaba:)

Uzakta olmak hep ozlemek demek belki de.. Sevdiklerini, bastigin topragi, icine cektigini havayi, yagan kari, Eminonu vapurunu, Bostanci sahilini, ekmek arasi doneri, balik ekmegi, dostlarla kavhe icmeyi.. Ama dunya enteresan bi yer kim bilir gun gelir belki buralari da ozleriz.. Hatta tecrubeyle sabit kesin ozleriz.. Kibris ta yasadigim zamanlarda gitsek de kurtulsak modunda gezinirken; simdi ah kibris ozledik diyip surekli gitmek istiyoruz. Insan hep boyle galiba eskiye ozlem icinde.. Allah bizi gecmisin ozlemiyle  gunumuzu heba etmekten korusun ne diyelim. Hayat herseye ragmen cok guzel.. Bize verilenlere, hatta hasta olmadan kiymetini anlayamadigimiz, rahatca alabildigimiz bir nefese binlerce sukurler olsun. Unutmadan cumaniz da mubarek olsun:) Neyse lafi fazla uzatmadan gecelim tarifimize: gecenlerde uzaklardan gelen misafirlerimizi davet ettigimiz aksam yemegi icin hazirladigim ana yemegimiz olan hasan pasa koftesi nam-i diger canak ya da saksi kofteyle karsinizdayim. Ilk yaptigimda tarifi Emine Beder den bakmistim ama zamanla kendime gore degisiklikler yaptim ve bir de pratik hazirlama bicimi urettim;) Umarim begenirsiniz:)


Malzemeler

Koftesi ve sosu icin
  • 800 gr kiyma
  • 7-8 dilim bayat ekmek
  • 1 yumurta sarisi
  • 2 orta boy sogan
  • 1,5 yemek kasigi salca 
  • tuz, karabiber, kimyon, kirmizi toz biber(tatli)
Puresi icin
  • 5-6 tane buyuk patates
  • 1 kase kasar rendesi
  • 1 su bardagi sut(kivamina gore)
  • tuz

Yapilisi

Bir kabin icine kiymamizi, ince bir sekilde robottan gecirdigimiz sogani, bayat ekmegi, yumurta sarisini, tuzu ve baharatlari alarak iyice yoguralim. Yogurdugumuz kofteden yumurta buyuklugunde parcalarak kopararak saksi sekli verelim. Iste bu noktada benden size pratik bir hazirlama onerisi. Ben tek tek saksi yapmak icin ugrasmak yerine kofteleri guzelce yagladigim kapkek tepsime saksi sekli alacak sekilde yanlarini yukseltip ortasini bastirarak kofteleri yerlestiriyorum. Bu sekilde hazirlamak, elde sekil vermekten cok daha kisa zaman aliyor. Kofteleri 200 derece onceden isitilmis firinda pisirelim. Diger taraftan patateslerimizi haslayarak sicakken rendeleyelim ya da robottan gecirelim. Icerisine kasar perniri, tuzu ve sutu ekleyerek karistiralim. Firinda cikarttigimiz kofteleri bir firin tepsisine alarak iclerine hazirladigimiz pureyi paylastiralim. (Ben pureyi krema sikma posetine koyarak sekil veriyorum. Ama siz arzu ederseniz kasikla koyup uzerini duzelterek  de hazirlayabilirsiniz.) Salcayi biraz tuz, karabiber ve tatli kirmizi biberle cesnilendirerek 1-1.5 su bardagi kaynar suyla acarak koftelerin uzerine gelmeyecek sekilde tepsimize ilave edelim. Onceden isitilmis 200 derecede uzerleri hafifce kizarana kadar pisirelim. Afiyet olsun.





11 comments:

anne eli gibi said...

çok severim hasan paşa köfteyi ellerinize sağlık,iyi haftalar...

kalpkurabiye said...

ellerine sağlık canım, senin köftelerinde pek güzel olmuşlar:)
ellerin dert görmesin:)

Unknown said...

O bahar havasından burayada gelsin ne olurrr..
Bugün fena soğuk,dışardan geldim ve ısınamıyorum bir türlü..
Soğuk içime işlemiş..
Hasan paşa köftesini çok severim..
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler.

zeymurancafe said...

canım kofteler nefıs gorunuyor ellerıne sağlık

sibelyalcincom said...

Sevdiğim bir lezzet ellerinize sağlık:)

özlem said...

ellerine sağlık bayılırımmmm

Disalce said...

hep yapmak istediğim ama ertlediğim bi tarif..ellerine sağlık nefis görünüyor..

bende duana amin diyorum..:)

Nurten said...

Biliyor musun ne Eminönü'nün ne de balık ekmeğin tadı var sen yokken... Sanma ki uzağa giden özlüyor, geri de kalan da en yakınındaki tatları bile özlüyor uzağa giden olmayınca...

mimarasci said...

nurtenim ahretligim az kaldi herseyin tadini beraberce ala ala cikaracagiz:) opuyuorum seni can dost..

ihlamurcum said...

Nasılda severim, ailecekte severiz.Aklıma getirdiniz, bu haftanın menüsünde yer alacak.sevgilerle

mimarasci said...

Yorumlar icin cooook tesekkurler:) Begenmenize sevindim:)