Monday, April 29, 2013

hamsili pilav


Haftanin sendromlu oldugu soylenen ilk gununden hepinize merhaba. Ama ne yalan soyleyeyim herkesin aksine pazartesileri cok severim. Sendrom mu o da ne modu da favorimdir ve pazartesi adi bile bana enerji salgilatir hani.  Bugun de gece 3 te yatmis olmama ragmen yine oyle bi modda gunun verdigi enerjiyle dun yaptigim hamsili pilavin tarifini yayinlamak uzere pc nin basina gectim. Surekli alisveris yaptigim ve urunlerinin % 90 i turk urunu olan marketten aldigim turk mali hamsilerimizi genelde kizartip yemeyi tercih ediyoruz. Ama bu sefer esimin talebiyle uzun zamandir yapmadigim ve dolayisiyla yiyemedigimiz hamsili pilav icin kullandim. Sonuctan maaile memnun kaldik ve ne kadar ozledigimizi kendisiyle hasret giderirken daha iyi anladik :) Bu kadar laf kalabaligindan sonra gelelim tarifimize umarim begenirsiniz. Gorusmek uzere..

Malzemeler
  • 1-1.5 kg hamsi
  • 3 su bardagi pirinc
  • 1 buyuk sogan
  • 2 yemek kasigi dolmalik fistik
  • 2 yemek kasigi kus uzumu
  • 1 tatli kasigi toz seker
  • sivi yag
  • 3 yemek kasigi kadar tereyagi
  • tuz, karabiber, tarcin
Yapilisi

Oncelikle pirincimizi tuzlu sicak suda yarim saat kadar bir sureligine islatalim. Hamsilerimizi temizleyip, kilciklarini cikararak yikayalim. Soganimizi yemeklik dograyarak siviyagda kavuralim. Dolmalik fistiklarimizi da ekleyip fistiklar hafifce pembelesene kadar bir sure daha kavurmaya devam edelim. Kus uzumlerimizi ve daha onceden islattigimiz pirinci suzup yikayarak tenceremize ekleyelim. Daha sonra arzu ettiginiz olcude tuzunu, karabiberini ve tarcinini ilave ederek iyice kavuralim. 3-3.5 su bardagi kadar kaynar su ilave ederek demlenmeye birakalim. Tereyagi ile iyice yaglanmis bir firin kabina hamsilerimizi sirtlari kaba gelecek sekilde hic yer kalmayacak bicimde dizelim. Kabin yan taraflarina gelen hamsilerimizi disari sarkacak sekilde koyalim. Uzerine itinali bir bicimde pilavimizi dokelim. Disari sarkattigimiz hamsileri pilavin uzerine kapatalim ve  kalan hamsileri de pilavin uzerini tamamen ortecek sekilde dizelim. Hamsilerin uzerine kucuk parcalar halinde tereyaglar koyalim.  Tepsimizin kenarindan dikkatli bi sekilde yarim ila 1 su bardagi kadar (pirincinizin cinsine gore degisebilir) sicak su ilave ederek 180 derece isili firinda hamsiler pisip pilav demlenene kadar pisirelim. Afiyet olsun :)





6 comments:

PAPATYA PRENSES said...

balık seviyorum ama hamsili pilav bana hep uzak geliyor.tadına bile bakamazmışım gibi :P

ellerine sağlık tabi :)

BALCI said...

Hamsili pilav candır can. .ellerine sağlık Kübracım çok lezzetli gözüküyor.Papatyam denemeni tavsiye ederim.

mimarasci said...

tesekkurler lulu ama senin gibi bi yeni lezzet avcisi bi blogcudan bu sozleri duymak :) insallah yaparim bigun de bakarsin tadina vay dersin bu zamana kadar mahrum kalmisim bu lezzetten :P

Ruveyda said...

Ya bu kadar zor yemekleri hadi yapıyorsunuz da sonra mutfağı temizlemesi...amma çalışkansin kubra

Ruveyda said...

Amma caliskansiniz ya hu. Ya temizlemesi sonra mutfağı?

bırtutamkekik said...

:) bende papatyam gibi düşünüyorumm,iraz zıt iki kutbu birleştirmek gibi geliyor banada.:))
bir gün bu ön yargıyı yenip yapmalı inşallah..
ellerine sağlık kübra,cım..
muhabbetle...