Sunday, November 25, 2012

bir tarif iki + bir suru pasta




Halihazirda bir ev hanimi oldugum icin hergun birseyler pisiriyor ve cogu zamanda resimliyor olsam da; niyeyse yayinlamak bir turlu nasip olamiyor ki bu da biraz benim basiretsizligimden kaynaklaniyor sanirim :D Neyse her zamanki az olsun oz olsun; gec olsun guc olmasin dusturuyla yeni bir tarifle karisinizdayiz. Basliktan da anlayacaginiz uzere tarif ayni pastalar benzer. Maksat cesit olsun, susleme alternatifleri sunalim diye oncelikle asil tarifini verecegim ikisini, daha sonra da bir suru diye belirttigim kismi paylasacagim.
Gelelim ilk pastamiza gordugunuz ve tahmin edeceginiz uzere ilk pasta esimin dogum gunu icindi. Sade pandispanya, beyaz kremayla ici muzlu, cilekli; disi cilekli, frambuazli, beyaz cikolatali olarak hazirlandi; ve dogum gununden mutevellit mini pankartlarimizla suslendi. Ve maaile afiyetle yenildi. Tarifi az sonra :)

Ikinci pastamiza gelecek olursaaak konu biraz dallanip budaklanacak ama bir sonraki resmi de aciklayacak olmasi hasebiyle el mecbur aciklayacagiz :) Benim gibi detayci, ozetleme ozurlu birinin en kisa yoldan aciklayacagi sekliyle: ekim ayinda bulundugumuz yerde gerceklesen buyuuuk bir turki festivalde gonullu olunca, blogculugumuzu referans gostererek pastalardan sorumlu ilan edildim. Ilk once korkup elime yuzume bulastiririm endisesiyle kabul etmek istemesem de; bir nokta da el mecbur ya Allah bismillah diyerek ve cok sayida yapacak olacagimizdan oturu gonullu bir akadasi daha yanima kurban secerek islere giristik ve biiiir suru pasta yaptik. Pastalarimizin kimi alttaki resimde goreceginiz uzere cikolatali krema ile pekanli, damla cikolatali olarak; kimi beyaz kremayla cilekli, muzlu olarak kimi ise ortada goruldugu uzere alman pastasi olarak hazirlandi. Festival mutfaginda pastalari yaparken ortaligi epeyce pasta, krema ve meyve kokutmus olmamizdan olacak bazi gonullu arkadaslar festival sonrasi icin pasta sozu aldilar bizden. Iste ikinci resimde gordugunuz ici yine muzlu, cilekli; disi cilekli, frambuazli ve ananasli olarak hazirlanan pastada bu sozu yerine getirmek icin hazirlandi. Ve kiz kiza baska bir arkadasin hazirlamis oldugu el acmasi muhtesem bir borek sonrasinda afiyetle yenildi.
Tarifimize gelecek olursak.. Daha once bir cok pandispanya tarifi denemis olsam da, aslen surekli kullandigim tariften memnun olsam da, radikal bi kararla bu tarifi denedim ve sukurler olsun ki yuzumuzu kara cikartip bizi pisman etmedi. Yumusak olmasi ve dagilmadigi icin kolay katlandirilabilir olmasi sebebiyle simdilik diyebilirim ki daha iyisini buluncaya kadar pandispanya tarifim budur. Tarifi vermeden on bilgi olarak ilk iki pastamizda pandispanyayi 10" lik kalipta pisirip katlandirarak kullanirken, ucuncu resimdeki buyuk pastalarda ise buyuk bir dikdortgen tepside pisirip tek kat olarak kullandik. Yani son resimdeki gibi buyuk bir pasta yapmayi planliyorsaniz 2 ya da 3 tepsi (pastanizi kac katli yapmak istiyorsaniz) hazirlamaniz gerekir. Ayni sekilde bu tarifi yine dikdortgen tepside pisirdikten sonra sicak haldeyken rulo haline getirip, soguduktan sonra krema ve meyve ya da cikolatali ile susleyerek rulo pasta olarak da kolaylikla kullanabilirsiniz. Bu kadar laf kalabaligindan sonra iste tarifimiz :


Malzemeler

Pandispanya icin
  • 6 tane yumurta
  • 1 su bardagi seker
  • 6 kasik tepeleme un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • tereyagi (tepsiyi yaglamak icin)

Krema icin
  • 1/2 lt sut
  • 5 yemek kasigi un
  • 1 su bardagi pudra sekeri
  • 125 gr tereyagi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem santi

  • meyve, damla cikolata , fistik vs (arzu ettiginiz cesitlerde)
  • keki islatmak icin sut meyve suyu da sekerli su

Yapilisi

Yumurtalari ve sekeri beyazlayip hacmi 2-3 katina cikincaya kadar mikser yardimiyla cirpalim.  Diger malzemeleri de ekleyip bu sefer mikser kullanmadan karistiralim. Tereyagi ile iyice yagladigimiz tepsiye ya da kaliba yayarak 180 derecede ya da amerika da olanlar icin 350 f de pisirelim. Soguyunca kabindan cikararak buzdolabinda ters bi sekilde dinlendirelim ve mumkunse ertesi gun katlandirarak kullanalim. 
Krema icin sutu ve unu tencereye alarak kaynayincaya kadar pisirelim. Ocaktan alip tereyagini, sekerini ve krem santiyi de ekleyerek mikserle cirpip sogutalim. Kekimizin ilk katini altligimiza alip arzu ettigimiz meyve suyu, sut  ya da sekerli su ile islatalim. (Benim tercihim sut) Uzerine arzu ettiginiz meyve, damla cikiolata, findik fistik vs ile karistirdigimiz kremayi yayalim. (Bu pastanin arasindeki meyvelerin kararmasini ve homojen bi sekilde yayilmasini kolaylastirir.) Diger katlarda da ayni islemi tekrarlayalim. Son kati koyduktan sonra pastamizi krema ile sivayip arzu ettigimiz sekilde susleyelim. Afiyet olsun :)

8 comments:

SEVALCE LEZZETLER said...

Birbirinden nefis pastalar için ellerine emeklerine sağlık canım:)
Hele de bir etkinlikte hazırlanmışsa lezzete lezzet katılıyor değil mi?
Bu arada eşine ve sizlere de hep birlikte ailece geçireceğiniz mutlu yıllar diliyorum.
Pastanın üzerinde ki yazılara da ayrıca bayıldım.
Ben de yeni yıl pastasına yazmıştım.Bu tür yazıların pastaya ve günün önemine ayrı bir güzellik kattığına inanıyorum.
Sevgiler...

ihlamurcum said...

Pastalar süper,pandispanyayı bende sizin gibi yapıyorum.Zevkinize sağlık,emeğinize sağlık.

sibelyalcincom said...

çilekleri görünce yazı özledim ellerinize sağlık:)

mimarasci said...

Seval hanim cok tesekkurler guzel dilekleriniz icin :) Yazilar kesinlikle karakter veriyor pastalara :)

mimarasci said...

Dilek hanim cok tesekkurler begenmenize sevindim:)

mimarasci said...

Tesekkurler Sibel Hanim :) Sicak memleket olunca bizim burada yaz gelmeye basladi. Biz de kari kisi ve sogugu cok ozledik :(

Anonymous said...

kübracım..katlandırarak ne demek?

mimarasci said...

Kevocum katlandirmak keki yatak olarak ikiye ya da uce bolmek demek. hani arasina krema suremk icin ;) optum seni