Friday, January 27, 2012

hasan pasa koftesi

Karlarin Turkiye nin dort bi tarafini kapladigi, bizi de ah keske orada olsaydik diye inlettigi ama bi taraftan da buradaki bahar havasinin da tadini cikardigimiz bir Houston sabahindan herkese Merhaba:)

Uzakta olmak hep ozlemek demek belki de.. Sevdiklerini, bastigin topragi, icine cektigini havayi, yagan kari, Eminonu vapurunu, Bostanci sahilini, ekmek arasi doneri, balik ekmegi, dostlarla kavhe icmeyi.. Ama dunya enteresan bi yer kim bilir gun gelir belki buralari da ozleriz.. Hatta tecrubeyle sabit kesin ozleriz.. Kibris ta yasadigim zamanlarda gitsek de kurtulsak modunda gezinirken; simdi ah kibris ozledik diyip surekli gitmek istiyoruz. Insan hep boyle galiba eskiye ozlem icinde.. Allah bizi gecmisin ozlemiyle  gunumuzu heba etmekten korusun ne diyelim. Hayat herseye ragmen cok guzel.. Bize verilenlere, hatta hasta olmadan kiymetini anlayamadigimiz, rahatca alabildigimiz bir nefese binlerce sukurler olsun. Unutmadan cumaniz da mubarek olsun:) Neyse lafi fazla uzatmadan gecelim tarifimize: gecenlerde uzaklardan gelen misafirlerimizi davet ettigimiz aksam yemegi icin hazirladigim ana yemegimiz olan hasan pasa koftesi nam-i diger canak ya da saksi kofteyle karsinizdayim. Ilk yaptigimda tarifi Emine Beder den bakmistim ama zamanla kendime gore degisiklikler yaptim ve bir de pratik hazirlama bicimi urettim;) Umarim begenirsiniz:)


Malzemeler

Koftesi ve sosu icin
  • 800 gr kiyma
  • 7-8 dilim bayat ekmek
  • 1 yumurta sarisi
  • 2 orta boy sogan
  • 1,5 yemek kasigi salca 
  • tuz, karabiber, kimyon, kirmizi toz biber(tatli)
Puresi icin
  • 5-6 tane buyuk patates
  • 1 kase kasar rendesi
  • 1 su bardagi sut(kivamina gore)
  • tuz

Yapilisi

Bir kabin icine kiymamizi, ince bir sekilde robottan gecirdigimiz sogani, bayat ekmegi, yumurta sarisini, tuzu ve baharatlari alarak iyice yoguralim. Yogurdugumuz kofteden yumurta buyuklugunde parcalarak kopararak saksi sekli verelim. Iste bu noktada benden size pratik bir hazirlama onerisi. Ben tek tek saksi yapmak icin ugrasmak yerine kofteleri guzelce yagladigim kapkek tepsime saksi sekli alacak sekilde yanlarini yukseltip ortasini bastirarak kofteleri yerlestiriyorum. Bu sekilde hazirlamak, elde sekil vermekten cok daha kisa zaman aliyor. Kofteleri 200 derece onceden isitilmis firinda pisirelim. Diger taraftan patateslerimizi haslayarak sicakken rendeleyelim ya da robottan gecirelim. Icerisine kasar perniri, tuzu ve sutu ekleyerek karistiralim. Firinda cikarttigimiz kofteleri bir firin tepsisine alarak iclerine hazirladigimiz pureyi paylastiralim. (Ben pureyi krema sikma posetine koyarak sekil veriyorum. Ama siz arzu ederseniz kasikla koyup uzerini duzelterek  de hazirlayabilirsiniz.) Salcayi biraz tuz, karabiber ve tatli kirmizi biberle cesnilendirerek 1-1.5 su bardagi kaynar suyla acarak koftelerin uzerine gelmeyecek sekilde tepsimize ilave edelim. Onceden isitilmis 200 derecede uzerleri hafifce kizarana kadar pisirelim. Afiyet olsun.





Wednesday, January 18, 2012

portakalli kapkekler


Yine mi keeeeeek dediginizi duyar gibiyim:)))) Daha bir kac post evvel; yani blogculuga aktif donusumden evvel de bir kapkek yayinlamistim. Isin asli her yaptigim keki yayinlasam blogumun adini mimarin kekleri olarak degistirmek gerekebilir. Ama suc bende mi? Tabi ki degil:) Sevgili esim sabahlari (erken kalkmasi sebebiyle) kahvalti etmek istemedigi icin benden surekli kapkek bulundurmami istiyor ki ise giderken yaninda goturebilsin. Durum boyle olunca da ben de surekli degisik bi seyler denemek istiyorum. Iste bu tarif de icinde findik fistik olan kekleri sevmeyen oglusum da yiyebilsin diye denedigim tariflerden biri. Uzerinde portakal dilimler olanlar bize, digerleri oglusuma:)

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 3 su bardagi un
  • 2 su bardagi toz seker
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 1 portakal
  • sut (1 portakalin suyunu su bardagina alinca kalan kismini dolduracak kadar)
  • 1 paket kabartma tozu

Yapilisi

Yumurtalar, sekerle birlikte krema kivamini alincaya kadar cirpilir. Diger taraftan portakal iyice yikandiktan sonra dis kabugu renedelenir ve suyu sıkılır. Cikan su 1 su bardagina alinir ve uzeri sutle tamamlanir. Siviyag,portakal-sut karisima eklenerek cirpilmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu da ilave edilerek; iyice karistirilirak yaglanmis kapkek kalibina ya da benim yaptigim gibi kapkek kagitlarina dokulerek 180 derecede(amerika icin 350 F) de pisirilir. Arzu ederseniz bizim yaptigimiz gibi hazir kapkek kremasiyla ya da arzu ettiginiz herhangi bir kremayla susleyerek ya da sade bir sekilde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Az miktar sutle hazirlanmis kremsantinize portakal esansi ekleyerek tadini pekistirerek de kapkeklerimizi susleyebilirsiniz. 

Wednesday, January 11, 2012

Kuru Fasulye Pilakisi



Her ne kadar surekli kendi kendime bir dahaki post icin bu kadar arayi acmayacagim desem de maalesef her seferinde arayi aciyorum. Astrologlarin Aslan burclari icin yazilan "tembellerdir" yorumlarina kizsam da; elimde cekilmis resimleri bulunan tarifleri bile yayinlamak icin bu kadar usenince  kendilerine bir hayli hak vermeye basladim dogrusu:) Neyse uzun lafin kisasi gecenlerde bir aksam yemegi daveti icin zeytinyagli olarak ne yapsam diye dusunurken aklima barbunya pilaki geldi. Ama sadece gelmekle kaldi cunku buralarda barbunyayi nerden alabilecegimi henuz kesfedemedim. Hatta tazesini bulabilecegimden endiseliyim ki turkiye de kurusunu kullanmaktan hic hoslanmazdim. Velhasili durum boyle olunca ben de kurufasulye pilakisi yapmaya karar verdim. Bence barbunyayi aratmayacak kadar lezzetli oldu. Umarim siz de begenirsiniz:)

Malzemeler
  • 2 su bardagi kuru fasulye
  • 5-6 dis sarimsak
  • 2 adet orta boy sogan
  • 2 adet buyuk boy havuc
  • 1 yemek kasigi salca
  • 1 tatli kasigi toz seker
  • 1 demet maydanoz
  • zeytinyagi ya da sivi yag 
  • tuz
Yapilisi

Aksamdan islattigimiz kuru fasulyeyi sertligi gidene kadar haslayalim. Tencereye bir miktar zeytin yağı ya da sıvıyağ alınarak yemeklik doğranmş soğan, dövülmüş sarımsak ve halka halka doğranmış havuç eklenerek kavurulur. Salça eklenerek biraz daha kavurulduktan sonra hasladigimiz fasulyeler eklenir. Uzerine kaynar su, tuz ve seker de ilave edilerek pismeye birakilir. Pisen pilakiyi servis kabimiza alip ince kiyilmis maydanoz ilave ederek servis yapalim. Afiyet olsun:)





Sunday, January 1, 2012

Kahvalti Sofrasi ve Islak Kek



Bir suredir christmas tatili nedeniyle evimizde olamamaya bagli ufak bir aradan sonra hepinize merhaba:) Bir kac hafta evvel, buradaki turk arkadaslarla her cuma yaptigimiz cay saatlerimizin ev sahibesi bendim. Normalde daha gec bulussak da;  o gun cocuklarin okuldan erken cikacak olmasi nedeniyle cay saatimiz kahvalti saatine donustu. Uzun zamandir blogculuga ara vermis olmam nedeniyle surekli fotograf cekmeyi unutan ben:) kahvaltiya baslamis olmamiza ragmen arkadaslarin uyarisi ve israri ile soframizin fotosunu cektim. Henuz Turkiye deki kadar mutfak ve servis esyamiz olmadigi icin soframizin kusuruna bakmayin. Neyse lafi fazla uzatmadan gecelim once menumuze sonra da islak kek tarifimize:
  • Kahvaltilik cesitleri
  • Taze ve kuru meyveler
  • Sosisli kasarli rulolar
  • Nohut salatasi
  • Islak kek



Uzun zamandir islak kek yapmamis olmam nedeniyle bir kac tarif karistirip; sonrasinda hepsini sentezleyerek bu tarifi ortaya cikardim ama sostan evvel kekin sutunu dokmedigim icin islak kekimiz pek islak olamadi. Aman siz siz olun sutu dokmeyi unutmayin:)

Malzemeler
  • 4 yumurta 
  • 2 su bardagi seker
  • 2 su bardagi sut 
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 3 yemek kasigi (tepeleme) kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (istege gore)
  • Findik, fistik, hindistan cevizi, damlar cikolata vs (istege gore uzerini suslemek icin)


Yapilisi

Sekeri, sivi yagi, 1 bardak sutu ve kakaoyu(eleyerek) karistirma kabiniza alarak iyice cirpin. Bu karisimdan 1.5 su bardagi bir kenara ayirin. Kalan karisima once yumurtalari kirarak iyice yedirin. Iyice karistigindan emin olduktan sonra unu kabartma tozunu ve arzu ederseniz vanilyayi eleyerek ekleyip iyice karistirin. Karisimi yagladiginiz ve unladiginiz firin kabina bosalatarak 170-180 derecede kurdan ile kontrol ederek pisirin. Firindan cikan keke once 1 su bardagi sutu daha sonra ise kenara ayirdiginiz karisimi dokun. Uzerini tarcih ettiginiz sekilde susleyin. Umarim begenirsiniz:) Afiyet olsun..


Not: Amerika da yasayan arkadaslar turkiye deki kakaolar buradakine gore daha sert oldugu icin 3 yerine 5 kasik kakao kullanmali ve 350 F da pisirmeliler.