Friday, December 9, 2011

hashasli corek


Amerika ya yerleseli 1 seneyi biraz gecti. Buraya gelirken kafamda bir cok soru isaretiyle gelmistim. Adaptasyon sorunu yasayacak miydik, neleri ozleyip, neleri bulamayacaktik, cocuklar ne yapacakti vs vs. Gunluk hayatla iligili zorluklarda ise mutfakta cokca zaman geciren biri olarak en cok yiyecek malzemelerinde sorun yasayacagimi dusunmustum. Ama buraya gelince gordum ki (Turk marketleri ve helal marketler sag olsun) neredeyse biskuvi cesitlerine kadar butun urunler kolaylikla bulunabiliyor. Ama tabi bazi urunler vardir ki Turkiye de bile almak icin Misir Carsi na gitmeyi gerektirir. Iste o urunlerden biri de konunun basligindan tahmin edeceginiz uzere hashasti daha dogrusu hashas ezmesiydi. Cunku has has tohumu her yerden rahatlikla elde edilebiliyor. Gecenlerde uzun zamandir gitmek istedigim Phoenicia adindaki Ermeni Marketi'ne gidip de hashas ezmesini bulunca da uzun zamandir yapmadigim hashasli coregi yapabildim.  Az sonra verecegim tarif de bundan tam 5 sene evvel 22 aralik 2006 da asagidaki on yazi ile yayinlamistim. Blogculugun en guzel taraflarindan biri de, bir nevi gunluk ozelligi tasimasi sanirim. Iste taaa 5 yil oncesine gidiyoruz:) Sevgiler..

Not: Tarif yas maya ile hazirlaniyor fakat siz ayni tarifi instant maya ile de hazirlayabilirsiniz.

22.12.2206 tarihli yazi
Salı günki kahvaltı günüm için sevgili kayınvalidemin yaptığı haşhaşlı çöreğin de tarini vermek istedim. Ben çok seviyorum sizin de seveceğinizi umuyorum. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor:) Kilolar da malum hani:) Şimdiden afiyet olsun:)

  • Malzemeler

    • 1 su bardağı ılık su
    • 1 su bardağı ılık süt
    • 1 su bardağı + 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
    • 1 su bardağı öğütülmüş haş haş
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
    • 1 paket yaş maya 
    • un, tuz
    • susam(tercihe göre)

Yapılışı

Bir miktar unu yoğurma kabımıza alıp ortasını havuz yapıyoruz. İçerisine ılık suyu, sütü ve mayayı ekliyoruz. Biraz kabarınca 1 çay bardağı yağı, şekeri, yumurtaları ekleyip güzelce normal mayalı hamur kıvamında yoğuruyoruz. Hamurumuzu sarıp mayalanması için bekliyoruz. Mayalanınca hamurumuzdan bir parça alıp merdane ya da oklava yardımıyla 2-3 mm  kalınlığında açıyoruz. Açtığımız hamura çok az tuz serpiyoruz. Üzerine sıvıyağ ile karıştırdığımız haşhaşı sürüyoruz ve ceviz atıyoruz.Sonra hamuru 2 parmak eninde şerit şerit kesip yarısını üst üste koyuyuoruz ve ikiye katlayıp burarak tepsiye alıyoruz.Aynı işlemi diğer yarı içinde yapıyoruz. (Umarım anlamışsınızdır:)) Üzerine yumurta sarısı sürüp susam atıyoruz. 190 derece ısılı fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun..

3 comments:

Mutfak Dili said...

Hos geldiniz canim bu gurbete. Bizde Uastinde oturuyoruz. Yakin sayiliriz. Sizin oralarda var bir iki tanidik arkadas.
Insallah kamptan sonra gorusuruz. Yazmayi ara verme. Burda insanina blog buyuk teselli, yoksa cekilmez burasi helede calisma ortami yoksa.
Aeo.

mimarasci said...

Hos bulduk cok memnun oldum:) 2006 senesinde blogculuga basladigimda ilk oglum dunyaya gelmisti evde bunaldigimdan baslamistim:) sonra ise geri donunce uzak kaldim. simdi buraya gelince ve tabi ikinci oglum gelince bi de uzerine yine bunalimlar sonucu hiz verdik. Arkadaslar cok burada siz de geliyorsunuzdur bu taraflara. bekleriz.. tr deki blogculara nispet yapariz:D

Unknown said...

çok güzel bir tarif zaten ben haşhaşın kullanıldığı her çeşit böreği tatlıyı seviyorum ellerinize sağlık sevgiler